![]() |
Kolay İkna Etme Yolları |
Herkese merhaba. Blog sayfama hepiniz hoş geldiniz. Bugünkü konumuz gördüğünüz üzere " insanları kolay ikna etmenin yolları". Aslında işin aslına bakarsak ben bu konuda kendi yöntemlerimden yola çıkarak ilerlemeye çalışacağım. Ya da hepimizin en azından uyguladığı yöntemlerden ilerleyerek güzel bir yazı yazmaya çalışacağım. Hazırsak başlayalım. :)
Bir konuda karşınızdaki insanla ya da insanlarla anlaşamadınız veya sizin düşüncenize ters bir şeyler diyerek çatışma içine girdiniz. Ya da kendi yapmak istediğiniz bir şeyi yaptırmak için ikna etme durumu yaşadığınızı farz edersek öncelikle karşımızdaki insanlara kendi düşüncemizi kabul ettirmek istiyorsak daha "tatlı dilli ve üsluplu" bir şekilde yaklaşımda bulunmak gerekiyor. Çünkü kavga edercesine ya da sert bir şekilde kendi fikrimizi söyleyip onu tahrik etmek yerine tatlı ve güzel bir üslupla düşüncelerinizi kabul ettirip en azından ufakta olsa aklına koyabilirsiniz. Bu konudaki ilk tavsiyem bu şekilde olacak. Çünkü bizim karşıdaki insana karşı kullandığımız dil ve üslup kendi fikrinizi kişiye daha cazip hale getirecektir. Sonuçta tatlı dil yılanı deliğinden bile çıkarır sözünü atalarımız boşuna dememiş.
Bu konuda izleyeceğimiz diğer bir yol ise kullandığımız dilden sonra söyleyeceğimiz fikriya da gerçekleştirmek istediğimiz eylemi karşı tarafa geçme durumu yani "samimiyet" devreye girecektir. Söylediğiniz şeyin o insan üzerinde ne gibi etki yarattığı da önemli bir husustur. Bir konu hakkında kendi fikrinizi kabul ettirmeniz için sıcak ve samimi olarak söylemeniz o kişiyi aslında kafalamanın en önemli yollarından birisidir. Sonuçta samimi gelmeyen hiçbir şeyi veya hiç kimseyi kimse önemsemez yani ilgi alanına almaz. Bu durumda söylediğiniz şeylerin samimiyet içermesi karşı tarafı etkilemek adına dikkat etmeniz gereken unsur arasında yer alabilir.
Sonrasında söylediğiniz fikrin mantıklı süzgeçlerden geçirmiş olmanız yani mantıklı fikirler ile karşı tarafa gitmeniz önemlidir. Çünkü ne kadar samimi ve tatlı dilli olursanız olun fikriniz de mantık yoksa ve mantıklı olmayan hiçbir şeyin pek fazla önemsenmediği bir zaman da yakın veya uzak olun o kişiyi ikna etmek çok akıllıca olmayacaktır. Çünkü yaşadığımız devir itibarı ile artık her şeyde duygudan öte mantık aramaya başladığımız bir çağa dönüştü. Ona göre yani. :) Diğer bir değinmek istediğim husus ise "düşüncelerinizi farklı olduğu zaman karşı tarafa aktarırken karşı tarafın da fikirlerinden ufak kırıntılar bulundurmak" gerektiğini düşünüyorum ben. Tabi ki kendi fikrinizin ağırlıklı olduğu ama ufaktan karşı tarafı onaylayıcı dille onunda düşüncelerinden parçalar bulundurduğunuz, yer verdiğiniz şekilde beyan ederseniz gene karşı tarafı ikna etmek konusunda yol alabilirsiniz. Maksat gönlü olsun. :)
Karşı tarafa karşı olan duygu ve düşüncelerinizi ya da yapmak istediğiniz bir şeyi dile getirirken ikna etmenin diğer bir yolu da ona "kendi fikrinizin detaylarını ve olumlu yönlerini biraz daha süsleyici ve doğru bir şekilde anlatmanızdır." Bu durum sonucunda karşı taraf kendi düşüncesine nazaran belkide avantajları yoğun olan bir fikri karşılaştırdığı zaman sizin fikrinize onay verebilir.
İnsanlar bir fikri kendilerinin benimsemesi ve size onay vermesi için o fikrin ortaya doğuracağı sonuçları kafalarında düşünerek yol almak isterler. Sizin beyan ettiğiniz "bir fikri uygulayarak olumlu sonuçlar elde etmiş olayları örnek olarak gösterirseniz" yani en azından varsa böyle bir durum söylerseniz gene fikrinize karşı karşı taraf sempati uyabilir ve uygulamaya geçirebilirsiniz. Ya da diyelim ki insanları kendi düşüncelerinize karşı pek fazla ikna edemediniz o zaman onun fikirlerini göz önünde bulundurup artısıyla eksisiyle değerlendirilmesi gerekir. Ya da aynı yöntemleri karşılıklı kullanırsanız en azından ortak bir fikre sahip olabilme oranınız artabilir.
![]() |
İkna Etmek |
Eğer fikrinizle ve yapacağınız eylemlerle karşı tarafı ikna etmek istiyorsanız bunun diğer bir temel yolu da "güvendir." Güven biliyoruz ki insanlar arasındaki iletişimi sağlamlaştıran en etkili ve en doğru yoldur. Karşı tarafa sözlerinizle ve duygularınızla güven vermeniz o insanın sizin fikrinize karşı güzel bir yaklaşımda bulunmasını sağlayabilir. Çünkü güven her türlü şeyi aşabilir ve bir ilişkide güven varsa o ilişkideki fikirler kendini hayata geçirebilir.
Karşıdaki insanı ikna etmenin diğer bir yolu da "onun fikirlerine keskin bir şekilde red cevabı vermeyin. İşte asla , olmaz , hayır, illa benim dediğim olacak" gibi sert ve keskin ifadeler verirseniz o insanı kendi durumunuza ya da yapacağınız şeye ikna etme oranınız ne yazık ki çok zor olacaktır.
Eğer yaptığınız bunca şey karşısında o insanı ya da insanları ikna edemezseniz bir daha hiç edemezsiniz. İnat ve nuh deyip peygamber demeyen bir karaktere sahip biridir. Neyse kişilik analizine çok girmeden yavaş yavaş yazının sonlarına geliyorum. Benim bu konudaki düşüncelerim bu şekildeydi. Umarım kendimi güzel ifade edebilmişimdir ve okurken keyif almışsınızdır. Ha bu arada bu elementlerin hepsini aynı anda kullanmak veya kullanmamak size düşer o gidişat tamamen size kalmış. :) Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle kendinize çok çok iyi bakın, hoş çakalın. :)
Resim kaynakları, atıf ⤵️
1. Resim : Canva ( Bir kapak tasarimi vesayre hazırlama programı)
2. Resim : İkna etmek ile ilgili resim linki
By Alihan Alkurt
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı ve isteklerinizi buradan bildirebilirsiniz.