Düşünüyorum da neden bazen bizler bir girdabın içinde sürekli dolanıp duruyoruz. Neden bizlere iyi gelmeyen şeylerle yaşamaya diretiyoruz kendimizi. Kazancımız ne belki de bunca kayıp varken... Batmak üzere veya batan bir gemideyiz. Gemi suların sığlarına doğru gidiyor ama sırf o gemide yaşadık, anılarımız var ve emek verdik diye gemiyi bırakamıyoruz. Oysa ki gemi battı ve sen içinde batanla birlikte onu bırakman gerektiğinin farkında olarak ayrılmıyorsun ondan. Evet konunun gemiyle ve batmasıyla bir alakası yok. Konu sensin konu benim. Konu bizim vazgeçmediklerimiz, alışkanlıklarımız, kendimizi belki de hiçe sayarak önümüze koyduklarımız ve kaybolduklarımız. Kendimden yola çıkarakta bu yazıda kısaca buna değinmek istiyorum. Çok seviyorum, çok değer veriyorum ve evet çok EMEK verdim. ama sonuç bana iyi gelmiyor ve başka bir sonuç bırakamıyorum. Farkında mısın iki türlüsü de sadece bana zarar veriyor. Acı olan da bu farkında olmak. Bazen farkında olmak olan şeyden daha ...
Herkese merhaba, blog sayfama hoş geldiniz. :) Güzel bir konuyla geldim. Aslında bu konu herkesi ilgilendirmesede zamanında hepimizi çok ilgilendirdi ve hala ilgilenenler ve ilgilenecek olanlarımız var. Ben bu yazıyı tercih döneminden haftalar önce yazıyorum ama yayınlanma olarak tercih dönemine denk getirmeye çalışacağım. O zaman hemen gelelim asıl konuya. Biliyorsunuz ki çok uzun sürelerce çalıştınız ve üniversite sınavına girdiniz. Aslında sizin için bitmiş gibi görünse de sonuç açıklanma evresi ve tercih evresi gibi insanın içini kemiren süreçler daha var. Ben en keyifli görünen ama bir o kadar da insanı terleten kısımdan bahsedeceğim yani tercih dönemi. Şimdi tercih nasıl yapılır ? daha doğrusu doğru tercih nasıl yapılır ? Nelere dikkat edilir ? elimden geldiğince geçen sene kendi yaşadığım deneyimler ve öğrendiklerim dahilinde kısaca bahsedeceğim.
TERCİH DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN HUSUSLAR
1. SIRALAMAYI BAZ ALMALISINIZ !
İlk olarak yapmanız gereken, dikkat etmeniz gereken şey sıralamanızı dikkate alarak tercih listenizi oluşturmalısınız. Asla ve asla puana bakılarak bir tercih listesi hazırlanmamalıdır. Çünkü puanla hazırladığınız tercih listesi daima yanıltıcı ve sizi hüsrana uğratacak sonuçlar doğuracaktır. O yüzden kesinlikle sıralamanızı baz alarak uygun bir tercih listesi hazırlamalısınız.
2. TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTE VE BÖLÜMLER YÜKSEK SIRALAMADAN DÜŞÜK SIRALAMAYA DOĞRU YAPILMALIDIR !
İkinci bir kısım ise burasıdır. Tercih edeceğiniz üniversite ve bölümlerin sıralamasına göre en yüksek sıralamadan en düşük sıralamaya göre yapılmalıdır. Yani diyelim ki sınıf öğretmenliği istiyorsunuz o bölümdeki sizinde sıralamanıza uyan üniversiteleri belirlediniz. Bu durumda yapılması gereken şey atıyorum elli binden alan sınıf öğretmenliği başa yazılarak sonrasında daha düşükleri yazılarak bir liste oluşturmalısınız.
3. ÖLÜ TERCİHLER YAPMAMAYA DİKKAT EDİN !
Bu da şu demek oluyor. Yani gidebileceğiniz yerler varken gidemeyeceğiniz ya da daha düşük üniversite ve bölümleri tercih etmemeniz demektir.
4. ÖNCELİKLİ OLARAK KENDİ KARARLARINIZI VE İSTEKLERİNİZİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALISINIZ !
Kesinlikle en önemli ve dikkat edilmesi gereken bir maddedir. Bu aşamada ailenizin veya dışarıdan başka düşüncelerin sizin kendi istediğiniz saf düşüncelerinizi etkilemesine izin vermeyin. Hangi bölüm olursa olsun kendi istediğiniz bir bölümse ve severek çalışacağınız bir meslek olacaksa kesinlikle sizin o bölümü tercih etmeniz gerekecektir. Bu alanda iş bulamazsın, para kazanamazsın diyenlere kesinlikle kulak asmamanız gerekmekte. Evet bazı mesleklerin böyle bir durumu olabilir. Ancak kendinizi mutlu hissetmediğiniz ve huzur bulamadığınız bir meslekte çalışmak ne size bir şeyler kazandırır ne de çevrenize bir şeyler katabilirsiniz. Yani bunu şöyle düşünün 20 metrekarelik dar bir alanda sonsuza kadar yaşamak gibi bir şey. Siz özgür ve seveceğiniz bir alan isterken bu alanda elinize bir miktar para verilerek o alanda yaşamayı kabul etmeniz gibi bir durum. Bu yüzden buna kesinlikle dikkat edin.
5. GİDECEĞİNİZ BAŞKA BİR ŞEHİRSE ÇOK KEYFİ DÜŞÜNMEYİN !
Gideceğiniz üniversite hayallerini başka bir şehirde okumak isteyebilirsiniz bu çok normal ve doğal bir durum. Ancak daha gitmeden orada yapacaklarınızı abartı bir şekilde bana kalırsa keyfi hareket etmeyin. Çünkü sonrasında siz hüsrana uğrayabilirsiniz. Yani istemediğiniz, hayal etmediğiniz gibi olabilir.
6. BU AŞAMADA UZMAN KİŞİLERDEN DESTEK ALABİLİRSİNİZ !
Evet zor ve insanı terleten bir aşama. Bunu illa kendiniz yapmanız gerekmiyor. Bu işi bilen kişilerden destek almanız en doğrusu ve en iyisi olacaktır. Bunun içinde okullarınızdaki rehberlik hocalarınızdan veya işi bilen birinden yardım almanız ya da bunun için tercih dönemlerinde kurulan tercih merkezlerinden ücretsiz destek alabilirsiniz.
7. KENDİNİZİ GELİŞTİREBİLECEĞİNİZ ŞEHİR SEÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN !
Gideceğiniz, okumak isteyeceğiniz şehir sizin istediğiniz gibi bir şehir mi, gelişiminize sadece eğitim alanında değil kişisel anlamda da katkı sağlayabileceğiniz bir şehir ve üniversite mi ? bunları da araştırmakta fayda var. Çünkü kendinizi elinizden geldiğince birçok alanda geliştirmek ve bireysel olarak kendinize bir şeyler kattıktan sonra çevrenizdeki kişilerede katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü gideceğiniz şehri sadece eğlence ve okul okumak amaçlı düşünmek sizlere pek bir şey kazandırmaz. Sadece farklı bir ortamda bulunmuş olursunuz. Bunu yapmamak için gerekli sanatlarla uğraşmak, çeşitli müzik aletleri öğrenmek, dil öğrenmek gibi kendinize uygun aktiviteleri de bünyenize kazandırabilirsiniz.
8. BUNU DÜŞÜNMEK PEK BİZİM İŞİMİZ DEĞİL AMA MAALESEF !
Biliyoruz ki gittiğimiz şehir de sadece okumak problem değil kalacak yer ayarlamakta bir problem. Bu doğru mu bilmiyorum ancak gideceğiniz, üniversite okuyacağınız şehirdeki konaklama durumları nedir ? Bunlar uygun mu ? KYK yurtlarında ki kapasite ve uygunluk koşulu nedir ? Dediğimiz gibi normalde zaten bunların sağlanması lazım ancak gene demek durumundayım. Bu da dikkat edilmesi gereken koşullardan bir tanesidir. Ama buna gerekli merciler tarafından bir çözüm bulunması ve öğrenciyi strese sokacak şekilde olmaması gereklidir.
9. OKUMAK İSTEDİĞİNİZ ÜNIVERSİTENİN GELİŞİMLERE AÇIK VE FAALİYETLİ OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN !
Bu konuda gerçekten diğer konular kadar önemli. Çünkü okumak istediğiniz üniversite yeni çalışma ve projelere açık olup değişik fikirlerle bezenmiş faal bir üniversite olması sizlerin hem gelişim hem de kendinize bir şeyler katmanız için doğru bir tercih olacaktır.
10. BU SÜREÇTE SAKIN TEDİRGİN OLMAYIN VE BUNDAN SONRASINA KULAK ASMAYIN !
Evet bu sürecide tamamladıysanız artık son alarak bunu da bekleme süreci var. Siz gene elinizden geleni en iyisiyle yaptınız ve artık dualar ve beklemeler sonucunda yapacak bir şeyiniz kalmadı. Olsa da olmasa da herkes sizi siz olarak seviyor ve öyle de olacak. Sonuçta evet bu hayatınızı şekillendiren bir sınav ama hayatınızı sonlandıran bir sınav değil. Bunun için, belki üzülürsünüz ki bu gayet normal bir durum. Ama kendinizi harap edeceğiniz, insanlara ve hayata karşı küseceğiniz bir durum kesinlikle değil. O yüzden hakkınızda hayırlısı ve en iyisi, gönlünüzden geçen neyse o olsun.
![]() |
Benden ufak bir not |
Bir yazının daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım hedeflerinizin ve hayallerinizin gerçekleşeceği bir süreç olması dileğiyle kendinize çok ama çok iyi bakın. :) Elimden geldiğince benim de dikkate aldığım hususlar neticesinde doğru bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım işinize yarar. :) Yaramazsa da zaten çok daha iyileri var. :) Ben duygularımla bildiklerimi bir nebze olsun birleştirmeye çalıştım. Eğer benimle iletişime geçmek ve bu konu da dahil başka konular da konuşmak isterseniz İnstagram adresime buraya tıklayınız kısmından ulaşabilirsiniz. diğer iletişim seçenekleri için ise iletişim kısmından bakabilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın hoşça kalın. Sağlıklı günler herkese. :)
By Alihan Alkurt
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı ve isteklerinizi buradan bildirebilirsiniz.