Herkese merhaba. Blog sayfama hepiniz hoş geldiniz. Bugün sizlere yine bir ağaç ev sohbetlerinden sesleniyorum. Bu sefer ki konu Despot Hayrat blog isimli diye güzel bir blog sayfasından çıkmış. İnanılmaz farklı ve ilgi çekici geldi bana da. Ve dedim ki bu konuda da neden ben de kısa ve öz şeyler yazmayayım.
Ben aslında Despot Hayrat gibi yapılacak olan çalışmalardan bahsetmeyeceğim. Zaten kendisi bu yazı konusunu başlatmış ve çok da güzel ve farklı çalışmaları kendi gözünden değerlendirerek yazmış. Ben Fütüristik kavramının ne olduğunu ve neler çağrıştırdığını kendimce kısa bir şekilde açıklamak istedim.
![]() |
Fütüristik |
Fütüristik aslında kelime anlamı olarak gelecek, geleceğe yönelik veya geleceğin günümüze taşınması gibi birçok anlama gelmektedir. Çok belirgin bir anlamı olmakla birlikte anlamından çıkarılabilecek çok geniş bir okyanustur aslında Fütüristik kavramı. Ben bu kelimeyi galiba hepimiz gibi en çok İngilizce dersinde duymuşumdur bir de buna ek olarak 11. sınıf Edebiyat dersimiz de akımları işlerken bahsedilmiştir. İngilizcedeki anlamı basitçe gelecek zaman olarak biliniyor. İşte o zamanda kullanılan kalıplar, cümle yapıları vesayre bunları birçoğumuz öğrenmişizdir. Edebiyatta gelecekçilik olarak bilinir. Hatta Rus yazar Mayakovski tarafından ortaya atılan bir akımdır bu. Bizim kendi edebiyatımızda ise Nazım Hikmet Ran bu akımın önemli temsilcilerinden olarak bilinir. Kendisinin bu konudaki hikayesi de çok derin.
![]() |
Nazım Hikmet Ran |
Zamanında yaşanan bir olaydan dolayı kendisi yurt dışına kaçıyor ve orada bu akımı benimseyip ülkemize taşıyor. Hatta bu olaydan sonra kendisine "vatan haini" damgası yapıştırılıyor fakat 2007 yılında bu damga ortadan kalkıyor. Bildiğim kadarıyla mezarı da burada değil umarım yanlış söylemiyorumdur ben de tabi ki hatırladığım kadarıyla bir şeyler aktarmaya çalışıyorum. Hatta Fütüristik akımı hız, zaman ve makine gibi birbirine zıt ama bir o kadar da yakın kavramlardan oluşmakta. Aslında kavramlara bakılırsa geleceği de çağrıştırmıyor değil. İşte gelecekte hızın artması, makineleşme ve çeşitli belki de robotların olması vesayre bunları tahmin edebilmek için çok kafa patlatmak gerekmiyor. Ve bu akım 20. yy'da kendini göstermeye başlamış ve ismini hala duyabiliyorsak günümüze kadar gelebilmiştir. Aslında Fütüristik sadece İngilizce ve Edebiyatta kullanılan bir kavram değil bu kavramı sıklıkla moda da görmekteyiz. İşte çeşitli defile konusu ya da tasarlanan uç ve sıra dışı kıyafetler gene Fütüristik kavramını bizler için gözler önüne sermekte. Yani konuyu toparlayacak olursak Fütüristik sadece bizim bildiğimiz kadarıyla böyle ama bildiğimizden çok daha fazlası. Yani sadece bu alanlarda geçmemekle birlikte çok geniş alanlarda kullanılan çok uç ve geniş bir kavramdır aslında. Bu akım çerçevesinde yapılan buluşlar ve çeşitli çalışmalarda bir o kadar geniş, kafa yorulan ve uç çalışmalardır diyebiliriz.
![]() |
Modada Fütüristik |
Ve bu çalışmaların birkaçının neler olduğunu yukarıda da bahsettiğim gibi Despot Hayrat o kadar güzel fikirleri derlemiş ki okumadan geçmeyin derim. Ben sayfa ve yazı linkini hemen buraya bırakıyorum onun içinde ayrıca keyifli okumalar.
O zaman buradan hemen hop oraya ışınlanalım. Yeni bir ağaç ev sohbeti ve bambaşka kendi blog yazı fikirlerimde buluşmak üzere hoşça kalın, kendinize çok iyi bakın. :) Sağlıklı günler herkese.
Resim Kaynakları:
Fütüristik Resmi : Fütüristik Resim
Modada Fütüristik Resmi : fashionziner.com
Nazım Hikmet Ran Resmi : Nazım Hikmet Ran
By Alihan Alkurt
Moda konusunda ki fütüristlik yaklaşımların güncel yaşamda asla ve asla gerçekleşmemesi dileği ile diyelim o halde :)
YanıtlaSilYani umarız öyle olur ki ben aslında gene en olunabilir olan resmi bulmaya çalıştım. Olunabilir derken en azından şık görünen diyelim.Daha rezalet ve mide bulandırıcılar vardı ki blog sayfamın devamlılığı ve sürekliliği açısından bunu seçtim yani ne okuyucu kaybetmek ne de 7 aya yakın oluşturduğum çizgimi bozmak istedim. :)))) Ama isterseniz eğer aklımda böyle fikirler var değişik ürünlerin ya da şeylerin bulunduğu yorumlarımı birleştirerek eğlence kategorisine
YanıtlaSilyazıp ekleyeceğim blog yazıları. İstenirse neden olmasın. :)
Ben daha basit ve yakın zamanda gerçekleşebilecekleri yazmak istedim hatta daha çok işimize yarayacakları : )
YanıtlaSilEvet kesinlikle daha güncel olmaya yakın fikirleri derlemiştiniz ve buda benim çok hoşuma gitti. Hani çalışmalar ve bunların faydalarından bahsetmiştiniz yaznınızda. Benimki de kendi bildiklerim ve bunun daha detaylısı şeklinde olsun istedim umarım güzel, konunun anlam ve önemine yakışan bir yazı yazmışımdır ve beğenmişsinizdir. :)
YanıtlaSilİnsanlar neden gelecekte uçuk kaçık olacağımızı düşünür, hiç anlamıyorum. Biz çocukken; Uzay 1999 diye bir dizi vardı, işte ulaşım uçularak sağlanıyordu, uzayda yaşanıyordu falan. Yahu 1999’ da cep telefonu daha yeni bir icattı, ne uçması. Ha keza Geleceğe Dönüş; hani uçan kaykay? Zavallı geleceği rahat bıraksınlar, gelmeyivereceği tutacak 😂
YanıtlaSilAhahaha aslında çok da güzel demissiniz. Gerçekten eskiler öyleymiş. Ve insanoğlu neyi çok istiyorsa maalesef istediği şeyler ondan kaçıyor. Belki dediginiz gibi bırakırsak gelecek gerçekten gelmiş olacak 😄
SilÇok ilginç bir konu olmuş bu haftaki sohbet :) fütüristik şeyler ilgimi hiç çekmiyor ve zaten asla göremeyeceğim için neler olacağını çok da merak etmiyorum :)
YanıtlaSilYa umarım hepimiz erkenden gorerebiliriz. Benim nedense hep ilgimi cekmiştir ve merakta etmişimdir. Yani kişisel zevklerdir bir yerde bunlar. Herkeste öyle kolay kolay sevmez zaten ulaşılmaz olduğundan ötürü. 😊
SilNenkadar güzel bir yazı hazirlamissin sevgili Alihan. Once anı yaşamayı bilenlerden olalım, gelecek nasilsa gelecek... sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Beğendiyseniz bu beni inanılmaz mutlu eder.🤗 Tabi ki dediginiz şey çok önemli önce anın tadını çıkarıp güzel yaşayalım ki gelecek nasıl olsa gelecek ama önemli olan gelmesinden ziyade nasıl bir geleceğin gelecek olmasıdır. 😊
Silgüzel bir bilgilendirme yazısı olmuş teşekkürler...
YanıtlaSilRica ederim ne demek. Asıl ben teşekkür ederim begenmenize çok sevindim. 😊 Yani var olan konu ile kendi yazı türümde ve kendi yazılarımı yazdığım üslup ile güzel bir yazı yazmaya çalıştım. 😊
YanıtlaSilFütüristik akımın en önemli alanlarından biri de mimarlık. Yukarıda koyduğun ilk resim de buna örnek zaten. Diğer taraftan bildiğim kadarıyla bu akım edebiyatta öncüsü Rus Mayakovski tarafından değil, İtalyan şair, romancı, oyun yazarı ve yayın yönetmeni Filippo Tommaso Marinetti. Moda konusundaki etkilerine değinmen iyi olmuş. Evet, Nazım Hikmet'i de etkilemiş bu akım her nasılsa. Bu etki altında "Makinalaşmak İstiyorum" diye bir şiiri var. Ben insanı ve vatan sevgisini temel alan böylesine büyük bir şairin fütiristik akımdan etkilenmesini hala yadırgıyorum. Çok güzel şiirlerinin yanında yazdığı "Makinalaşmak İstiyorum" şiiri bana oldukça ilginç geliyor.
YanıtlaSilVerdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Gerçekten kayda değer değerlendirmelerdi. Ve dediğiniz gibi Nazım Hikmet Ran çok saygıdeğer ve başarılı olmuş edebi bir sanatçı kişiliği vardır. Kalemi her türde çok iyi ve güçlüdür. Bu tür akımdan etkilenmesinin kendi içinde ne gibi bir etkisi oldu onu bilemeyeceğim. Ama bu akımı da kendi tarzı ile harmanlayarak biraz farklılık ve çokça da kendi çizgisiyle sanatçı kişiliğini yansıtmıştır. Akımın Kim tarafından başlatıldığı ise tekrardan kısa bir araştırma yapmam sonucu Mayakovski adında yazarın yapmış olduğunu gördüm aslında verdiğim bilgi hatalı değildi. Fakat size de şu yönden katılmaktayım ki Marinetti isimli sanatçının da ismi bu akımla anılmıştır diye okudum. Ama asıl temsilcisi olarak Mayakovskiyi ön plana çıkarmışlar. Bu arada yazımı okuduğunuz ve sayfamı ziyaret ettiğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim. :)
Silteşekkürleeer bu bilgiler içiiin :)
YanıtlaSilRica Ederim. Ne demek. Elimden geldiğince hem eğlenceli hem de bilgilendirici yazılar yazmaya çalışıyorum ve çalışacağım da umarım beğenerek ve keyifle okursunuz. :)
Siloldukça bilgilendirici bir yazı olmuş :) moda konusunda sadece bu akım değil çoğu zaman gördüklerimi görmemeyi tercih edebiliyorum :) Ama mimaride ilginç şeyler ortaya çıkıyor :) dediğiniz gibi çok geniş bir kavram bu :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.😊 kesinlikle bazen abartılabiliyor ve ortaya estetikten uzak estetik zevk dışında her şeye yakın birtakım ürünler çıkabiliyor. Çoğu zaman da farklı ve yaratıcı fikirler ile cezbedici ve ilgi çekici çalışmalara konu olabiliyor fütüristik akımı. :)
SilSevgili Alihan, nerelerdesiniz? Merak ettim sizi, yayınlarını düzenli paylasiyordunbçünkü. Hadi bir ses ver🎈
YanıtlaSilMerhaba Bigudili Anne. Evet her hafta yayınlarımı düzenli olarak paylaşıyorum. Fakat şu son haftalarda fazlaca yoğunum. Sunum ödevleri, normal ödevler veyahut canlı dersler, araştırmalar ekstra yaşam mücadelesi derken gerçekten inanılmaz yoğun bir tempo içerisine girdim. Inşallah bu hafta birkac güne yeni yazı yayınlamayı düşünüyorum. Merak ettiğiniz, sorduğunuz içinde ayrıca teşekkür ederim. Çok incesiniz 😊🤗
Sil