Herkese uzun bir aradan sonra merhaba. Uzun bir aradan sonra yeniden yazı yazıyorum. Çünkü o kadar yoğun ve kabus gibi haftalar geçti ki hangi birine yetişeceğimi anlayamadım ve en sonunda kendimi buraya atabildim. Vizeler, ödevler, dersler gerçekten o kadar yoruyor ki beni kafamı kaşıyacak vakit bulamıyorum desem yemin ederim inanın. Gerçekten kötü günler geçirdim. Şimdi sırada daha kötü günler var diyerek konumuza geçelim.
Öncelikle nasılsınız ? Umarım iyisinizdir ve her şey yolundadır. Beni merak ediyor olursanız yolunda gibi ama değil gibi de iyi gibiyim ama değil gibiyim de yani çok karışığım kendime girersem en az 7 ciltlik bir nefretle yazasım var kendimi o yüzden konumuza geçelim, konumuz "sosyal medya bağımlılığı".
![]() |
Sosyal Medya Bağımlılığı |
Sosyal medya bağımlılığı nedir ? Sosyal medya bağımlılığı insanların sosyal medyadan uzak kalınca panik olma, gerilme, rahat hissedememe ve huzursuz olma durumu olarak ifade edilebilir. Ve bu aslında o kadar basit gibi gözüksede bir hastalıktır hatta bazılarımız için kurtulması zor bir hastalıktır. Bu duruma sahip olan birçok insan sabah kalkar kalmaz ellerini ve yüzlerini yıkamak yerine hemen telefonlarını alarak kim ne yapmış ya da nerede ne olmuş vesayre bilmek ister ve bu döngüye kapıldığı zaman işler daha karmaşık hale gelmektedir.
Artık hepimiz biliyoruz ki sosyal medya hayatımızda çok ciddi ve önemli bir yer tutmakta. Artık küçüğünden büyüğüne, gencinden yaşlısına bir furya haline gelmiş bulunmakta. En azından 7 milyar insan içinden 5 milyarı belki de çok daha fazlasının sosyal medyası var buna bakıldığında sadece Instagram değil twitter Facebook, Tinder vesayre adını bilmediğim ve virüs gibi daha çoğalan birçok uygulama bulunmakta. Öyle bir hale geldi ki artık oyunların bir köşesinde bile sohbet etme kısmı var yani sadece belli başlı bir kategori halinde değil her kategorinin içerisinde bir sosyal medyaya dokunan ucu bulunmakta. E haliyle ister istemez teknolojiyle birlikte hele ki gelişen günümüz teknolojisiyle birlikte hayatımızın bir parçası olmuş bulunmakta sosyal medya. Kullanıyoruz ki faydasını çokça görüyoruz fakat farkında olduğumuz ya da olmadığımız birçok zararı da beraberinde getirmekte. Hani derler ya her şey tadında, yerinde ve zamanında güzel diye gerçekten sosyal medya da tam bu söze yakışır bir şekilde kullanılacak bir mecra. Eğer haddinden fazla kullanılırsa maddi ya da manevi, fiziksel ya da psikolojik birçok zarara ne yazık ki yol açmaktadır.
Sosyal medya bağımlılığını baktığımız zaman bizler kendi elimizde olarak ya da olmayarak sahip olduğumuz bir şey haline gelmekte. Saatlerce kullanılan sosyal mecralar, gerek boş boş gezinmek için gerek konuşmak için gerekse video izlemek için gerek alışveriş yapmak için artık her amaca kullanılan bir yaşam tarzı haline geldi. Kimisi işini, ekmeğini oradan kazanmakta kimisi ilişkisini oradan bulmakta kimisi alışveriş yapıp ihtiyaçlarını gidermekte. Yani kısacası kimin ne türde bir ihtiyacı varsa sosyal medya artık o ihtiyacı karşılar hale geldi. Böyle olunca da ihtiyacımızı karşılayan bir şeyi bağımlılık haline getirmeye başladık. Sürekli orada zaman geçirmeye, hobilerimizi oradan edinmeye hatta bilgi sahibi olmaya, haberleri oradan takip etmeye başladık. Ne olduysa oldu kendimizi oranın içinde bulduk. İsteyerek veya istemeyerek ama bir şekilde oldu.
![]() |
Sosyal Medya ve İnsan |
Bizler iyi şeyler için sosyal medyayı kullanabiliriz. Bizlerin ihtiyaçlarını giderebilir ki bu çok olağan ve güzel bir durum ancak fazlası hem bizi hem de olduğumuz durumu yeterince aşmakta. Küçük çocuklar bile artık bu tür mecraları gereğinden fazla kullanmakta. Uyuşturucu bağımlısı gibi küçük çocuklarımızı teknoloji bağımlısı yetiştiriyoruz. Peki ya neden ? Çünkü bizler kendimizi öyle yetiştiriyoruz. Bir süre sonra o çocuğun elinden almaya çalıştığında çocuk saldırganlaşmaya ve hırçınlaşmaya doğru yol alıyor. E bunu yapan bizleriz. Kim eline verdiyse o kutu gibi aleti ve içindeki çocuğun dikkatini çekmiş ki çocuk bırakamıyor. Bizler onlara ne kadar kızsak da biz gençler ya da yetişkinler de öyleyiz hiçbir farkımız ya da eksiğimiz yok. Eğer bir şeylerin düzelmesini istiyorsak önce kendimizden başlamamız gerekmektedir hele ki küçük çocukların olduğu bir evde yaşıyorsak onlara örnek olabilmek için bu tür davranışları kendimizin uygulaması gerekiyor.
Sosyal medya bağımlılığının nedeni bir şeyler ne kadar çok ilgimizi çekiyorsa orada ne kadar çok vakit harcıyorsak ve gereksinimlerimizi gideriyorsa o kadar çok uğrak yerimiz olma potansiyeli taşımaktadır. Bu yüzden de farkında olmadan bir anda o şeyin bağımlısı olmaya başlıyoruz. Kimisi ben konuşmaya bağımlıyım sosyal medyaya değil kimisi ben alışverişe bağımlıyım sosyal medyaya değil kimisi ben diziye filme ya da eğlenceli videolara bağımlıyım sosyal medyaya değilim dese de onlara tek bir şey söyleyeceğim bunları yapabilmek için neyden faydalanıyorsak ve orada fazla zaman harcıyorsak, neyin içinde yüzüyorsak oraya bağımlıyız alışmışız demektir. Küçücük bir kutunun içine kendimizi hapsediyoruz ve kafamızı bile zor kaldırıyoruz.
Peki nasıl düzelir bu sosyal medya bağımlılığı daha doğrusu nasıl azaltılır ? Bunun içinde en kısa sürede güzel bir blog yazısı gelecek. Ama varsa bildiğiniz ve etkili yöntemler hem yorumlara bırakmayı hem de uygulamayı ve denemeyi unutmayın. Umarım bu yazı hoşunuza gitmiştir. Çünkü ben yavaş yavaş yazımın sonlarına geliyorum. Okurken sıkılmadığınız bir konu ve yazı olmuştur kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın. Sağlıklı günler herkese. :)
By Alihan Alkurt
oleey hoşgeldiin, kolaylıklar başarılar sanaaa :)
YanıtlaSilHoşbuldum. Gerçekten çok özledim ya. Teşekkür ederim. :)
Silİnsanı agresif yapan birşey sosyal medya.. Emeğine sağlıkk
YanıtlaSilKesinlikle bu fikre katılmaktayım. Teşekkür ederim bu arada. :)
Sil