Düşünüyorum da neden bazen bizler bir girdabın içinde sürekli dolanıp duruyoruz. Neden bizlere iyi gelmeyen şeylerle yaşamaya diretiyoruz kendimizi. Kazancımız ne belki de bunca kayıp varken... Batmak üzere veya batan bir gemideyiz. Gemi suların sığlarına doğru gidiyor ama sırf o gemide yaşadık, anılarımız var ve emek verdik diye gemiyi bırakamıyoruz. Oysa ki gemi battı ve sen içinde batanla birlikte onu bırakman gerektiğinin farkında olarak ayrılmıyorsun ondan. Evet konunun gemiyle ve batmasıyla bir alakası yok. Konu sensin konu benim. Konu bizim vazgeçmediklerimiz, alışkanlıklarımız, kendimizi belki de hiçe sayarak önümüze koyduklarımız ve kaybolduklarımız. Kendimden yola çıkarakta bu yazıda kısaca buna değinmek istiyorum. Çok seviyorum, çok değer veriyorum ve evet çok EMEK verdim. ama sonuç bana iyi gelmiyor ve başka bir sonuç bırakamıyorum. Farkında mısın iki türlüsü de sadece bana zarar veriyor. Acı olan da bu farkında olmak. Bazen farkında olmak olan şeyden daha ...
![]() |
Sosyal fobi |
Herkese merhaba. :) Bugün de yeni ve farklı bir konuyla daha karşınızdayım. Konumuz "utangaç olma
psikolojisi". Herkeste olmasa bile bazı yetişkinlerde ve çocuklarda olan ve gerçekten onlar için büyük sıkıntı yaratan bir durumdur.
İlk olarak sosyal fobi nedir bir cümleyle açıklayayım. Sosyal fobi, kişinin bir toplulukla bir arada bulunmaktan kaygı, endişe duyma korkusu olarak adlandırabiliriz.
Hepimizin alışık olduğu bir aile yapısı, bulunduğu bir çevresi ve sahip olduğu bazı karakteristik özelliklerimiz vardır. Bu faktörler bizlerin toplum içerisindeki hal ve hareketlerimizi etkileyen faktörlerdir. Baktığımızda utangaç olmak kötü bir durum değildir. Ancak bazı insanlar kendi aile ortamı ve arkadaş ortamı dışında pek sosyal olamaz ve yeni birileriyle tanışmaya elverişli bir yapıları olmaz. Elbette bizler de bazı insanlarla yeni tanıştığımızda bir çekimserlik ve utanma durumu olabilir. Ama benim kast etmeye çalıştığım şey bu durum insanların günlük yaşantısını ve sosyal ilişkilerini zedeleyecek şekilde rahatsızlık oluşturuyorsa ve tanıdığı arkadaş ortamı ve ailesi dışında pek konuşma taraftarı değilse ister istemez insanda özgüven kaybı, insan ilişkilerinde eksiklik ve çevresel bir kayıp olabiliyor. Bu durum da ekstra kişinin psikolojisini ve yaşantısını olumsuz tetikliyor. Ve bu küçük yaşlarda olan bir durumsa çocukların arkadaşlarıyla olan ilişkisi ve onların yaşadığı bu durum ileri ki yaşlarda devam edecek olmakla birlikte çocukları daha derinden sarsan ve zor aşılabilen sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Şimdi bu konuyu daha somut örneklerle net bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Örnek; kişi dışarı çıktığında oturduğu apartmandaki ve dışarıda yürüdüğünde insanların yüzüne bakıp binasındaki komşularına veya dışarıda çok samimi olmadığı bir tanıdığına selam vermeyi bırakın yüzüne bakmaya dahi çekinme durumu oluşuyor. Konuşurken kekeleme ve kendini iyi ifade etmeme gibi problemler hissediyor. Veya gene eve gelen bir akraba olsun onunla dahi pek fazla muhattap olmadan köşesine çekilmek ya da konuşurken gene kendini iyi ifade edememekten korkmak gibi durumlardan kaynaklanıyor. Ya da diyelim ki yakın bir arkadaşınız sizi kendi arkadaş ortamına sokmaya çalışıyor ve bu onda aşırı bir tedirginlik oluyorsa ki benim bahsettiğim çekinme ve hafif utanarak konuşma değil, ileri derecede oluyorsa gene yukarıda bahsettiğim etkenlerden dolayı kaynaklı olabilir. Bu durumlara bakıldığı zaman bir insan için çok iç açıcı şeyler olarak gözükmeyen durumlardır. Hem karşı tarafın o kişiye olan düşünce ve tavrı hem de kişinin bunu içsel bir sorun haline getirip bireysel olarak yıpratması ve psikolojik rahatsızlık duyma sorunu olabiliyor. Ve insanlarda sosyal fobi dediğimiz bir korku türü ortaya çıkabiliyor. Yani bana kalırsa bu durumun asıl sebebi, kişinin kendisine olan özgüven eksikliği, başkaları tarafından küçük düşürülme alay edilme durumu ve kendini iyi ifade etmemesine karşın oluşan psikolojik bir olaydır. Ya da kişi yaşadığı bir olay etkisinde kalmış ise bunu tramvatik bir durum haline getirip psikolojik sorunlarla baş etmek zorunda kalabiliyor. Tabi ki ben bilir bir kişi değilim ve net sonuçlar doğrultusunda oluyor diyemem sadece bana göre ve olabilir gibi ifadeler kullanarak kendi düşüncelerimi aktarabiliyorum. Dediğim gibi benim düşüncelerim bu konuda gerekçelerle birlikte bu şekildedir. Bu psikolojiye sahip olan her birey aslında bunu gerekli uzmanlara ve psikologlara, danışmanlara başvurarak olumlu sonuçlar neticesinde aşılabilir. Dediğim gibi eğer bu durum kişinin hayatını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyecek derecesinde ise bu yollara başvurulabilir. Ha belki dikkate alırsanız diye benimde bu konuda nacizane birkaç önerim olacaktır. Bunlardan ilki özgüven eksikliğini yavaş yavaşta olsa gidermek ve kişinin toplumdan ziyade kendine kendini kazandırması gereklidir. Bu da şu şekilde sağlanır:
![]() |
Utangaçlık, çekimserlik |
Eğer kendisi bu durumunu kontrol edebilecek seviyedeyse insanlarla olan ilişkileri ve yeni tanıştığı kişilerle olan sohbetini ilerletmek amaçlı telefon veya diğer sosyal medya ağlarından iletişim kurulabilir. Ya da diğer güzel bir yöntem de mektup arkadaşı bularak karşı tarafla olan iletişimi ilerletebilirsiniz ve belki bu da sizin dışarıda yüz yüze olan insan ilişkilerinizde olumlu adımlar atmanızı sağlayabilir. İkinci bir eksiklik ise kişinin konuşma problemi yaşaması ve kendini iyi ifade etmemesinden kaynaklı bir durum olabilir. Bu olumsuz faktör içinde evde kendi kendinize sanki biriyle konuşuyormuş gibi konuşma çalışmaları yapmak sizin açınızdan iyi olabilir. Sonrasında tanıdığınız bir kişiyle telefonda da bu çalışmayı yapmanız sizi birazda olsa ilerletebilir. Üçüncü unsur ise eğer tramvatik bir durum yaşadıysanız ise bu yeni veya geçmişten gelen bir şey olabilir bunu da atlatmakta zorlanıyorsanız keşke buna da önerebileceğim basit yöntemler olsa ama ek bir bilgim olmadığı için uzman danışman ve psikologlardan yardım alınabilir. Ve dördüncü unsur ise birilerinin sizlerle alay etme durumu o kişileride sallamayın yani bu tamamen sizin elinizde. Zaten sizinle alay eden insanı umursamak ona bu fırsatı kendiniz sunmanız anlamına gelir. Siz bu ufak eksikliği giderseniz de gidermeseniz de böyle bir durumda utanması gereken asıl kişi siz değil onlardır. Eğer bu durum çocuklarınızda yaşanan bir durum ise ebeveynler ve aile üyeleri olmak üzere onlara özgüven aşılamak ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak şeyler yapılabilir. Çocukların bu aşamada iken aile bireyleriyle eğlenceli vakitler geçirmesi de onların kendilerine olan güvenini tazeleyebilmektedir. Aynı şekilde bu psikolojik durumunda aşılmasında iyi sonuçlar doğurabilir. Çocuklarla oynanan oyunlar, yapılan faydalı aktivitelerde kafalarından bu düşünceyi atmalarını sağlayabilir. Hem de akranlarıyla olan ilişkileri daha doğru, aksamadan ve kendilerini doğru bir şekilde ifade ederek sosyal ilişkilerini koruyabilirler.
Evet geldik bir yazının daha sonuna. Buraya kadar gelip okuduğunuz için teşekkür ederim. :) Diğer yazılarımı da okumak isterseniz her zaman beklerim. İnstagramdan iletişim kurmak için ise hemen buraya ( İnstagram hesabı ) yazan yere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yeni bir yazıda tekrardan görüşmek dileğiyle kendinize çok iyi bakın hoşça kalın. :)
İlk resim kaynağı, atıf : Pinterestten alınmıştır. Link⤵️
By Alihan Alkurt
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı ve isteklerinizi buradan bildirebilirsiniz.